Storm takes its toll at Damen Shipyard, Schiedam

Storm takes its toll at Damen Shipyard, Schiedam

Foto's: Durk-Jan Nederlof

4 Jan. 2018

Due to extreme storm winds, a large gantry crane across the Dry-dock of Damen Shipyard Schiedam, was blown over.

Fortunately nobody was injured in the accident. It happened between 03:00 and 03:45 hrs in the early morning of the 3rd of January 2018. Witnesses said, it was blowing extremely hard  causing the crane to fall over, despite the fact is was properly secured and put on the brakes for the expected storm.

It seems a locally developed Tornado (whirlwind) was so extreme, that the large gantry crane, which has been a significant landmark in Schiedam for the past decades could not withstand the forces of nature and fell over. One of the legs fell in the Drydock.

Storm takes its toll at Damen Shipyard, Schiedam

The exact cause of this accident is under investigation. It will take at least 3-4 weeks to remove the gantry crane from the dry-dock.

Luckily the crane fell in forward direction and did not hit anything. If it had fallen over to the other side, it would have fallen on  van Oord's Wind Turbine Installation vessel "Aeolus", which is presently being upgraded at Damen. Mammoet Salvage, Damen's nextdoor neighbour is assisting in the removal of the crane.

It will at least take another year untill Damen reaches its present rate of activity again, and extra lifting capacity will be now covered by rental cranes.

Zeker tien miljoen schade voor Damen

03-01-2018   Nieuws   Redactie

SCHIEDAM – De omgewaaide brugkraan van Damen Shiprepair is total loss. De scheepswerf zal op zoek moeten naar een nieuwe kraan, een kostenpost die in de papieren zal gaan lopen.

Directeur Durk-Jan Nederlof van Damen Shiprepair & Conversion schat de schade van de omgevallen kraan alleen al daarom op tien tot twintig miljoen euro.

Daar komen de kosten van het opruimen van de kraan en gederfde inkomsten bij. “We zullen zeker drie tot vier weken bezig zijn met het opruimen”, stelt Nederlof. Hij denkt dat het een jaar zal duren eer de werf weer draait zoals tot vannacht.Wat er precies gebeurd is blijft nog raadselachtig.

Nederlof houdt het erop dat er sprake was van een windhoos. “Tussen drie en half vier waaide de kraan om. Mensen die ik sprak stellen dat het toen enige tijd heel hard heeft gewaaid.”

Storm takes its toll at Damen Shipyard, SchiedamFoto: Durk-Jan Nederlof

De brugkraan, een bekend element aan de Schiedamse horizon, staat al tientallen jaren en heeft menig storm overleefd. Er waren ook geen aanwijzingen dat er iets mis was met de constructie, aldus Nederlof. De kraan stond met het oog op de aangekondigd storm ook 'op de rem' en goed vastgezet, zo stelt hij.

Geluk bij een ongeluk is dat de kraan naar voren is gevallen. “Hij heeft eigenlijk niets geraakt.” Als de kraan de andere kant op was gevallen had hij het schip in dok geraakt, momenteel de Aeolus van Van Oord. Dan was de schade nog veel groter geweest, aldus Nederlof.

Het werk aan het transport- en installatieschip uit 2014 wordt zo goed en kwaad als het kan de komende tijd verdergezet. “We zullen daartoe kraancapaciteit moeten inhuren”, aldus Nederlof. Het werk aan het schip is al te ver op streek om nog te verhuizen naar een van de andere werven van Damen.

De komende dagen wordt de exacte toedracht van het omwaaien van de brugkraan onderzocht en een begin gemaakt met het opruimen van het wrak. Daarbij zijn 'de buren' van Mammoet Salvage betrokken, net als andere gespecialiseerde bedrijven en vertegenwoordigers van de verzekering, aldus de Damen-directeur. SOURCE: Schiedam24.nl


Liked this post?

Please, give the poster some credit for his/her efforts.

Comments

No comments, yet

{{item.nick}}{{item.tstamp|unixtime}}{{item.credit}}

{{item.content}}

Login

Add Comment